Over het leven als universiteit en het Bloemendaal aan de IJssel “Ik wil dienstbaar zijn voor de maa

Wij ontmoeten graag markante mensen met een bijzondere levensstijl, iets ongewoons, geks, leuks, moois, bizars of zó gewoon, dat het alleen daarom al heel apart is. Hebben we je eenmaal gevonden, dan laten we je graag plaatsnemen op De Praatstoel.

Hij is zorgzaam voor de medemens en heeft ieder uur van de dag tijd voor een praatje, met een geheel eigen visie op het leven en de wereld, waar men beter niet spreekt van ‘eigenwijs’ maar ‘een sterke eigen mening’. Hij is een politicus fanaticus en werkte meer dan tien jaren samen met voormalig minister president Jan Peter Balkenende. Arend Jansen telt inmiddels 74 lentes, kan terugkijken op een rijk en bewogen leven, maar kijkt liever vooruit.

De voordeur gaat met een grote zwaai open en de eerste vraag is; “koffie of thee?!” Gastvrijheid pur sang met daarbij verontschuldigingen vanwege zijn zelfgenoemde ‘mannenhuishouding’. De woonkamer is gevuld met klassieke muziek. Kranten, boeken en andere papieren bedekken een lange eettafel annex werktafel. Kleur en geur van bloeiende forsythiatakken en boven de zitbank aan draden gespannen rijen foto’s. ‘Gestructureerd rommelig’ want de gastheer weet uiteindelijk exact waar alles ligt.

Van tuinder naar politicus

Arend is geboren in een tuindersgezin aan de Vermeersweg. “Eerst heb ik daar gewerkt met mijn vader en daarna heb ik de zaken overgenomen. Ik was de enige thuis die de lage land- en tuinbouwschool deed. De rest heeft allemaal gestudeerd.” In de jaren tachtig ontstonden er fysieke mankementen die hem uiteindelijk noopten om te stoppen met werken. Veel te vroeg natuurlijk, maar wel het juiste moment om zijn leven anders aan te pakken. Zijn gedrevenheid uitte hij in de politiek, waar hij de eerste afdelingsvoorzitter van de lokale CDA partij werd.

Jong geleerd bestuurder

“Eigenlijk wil ik het niet over de politiek hebben, maar over alle andere zaken in het leven”. Maar waar politiek de rode draad in zijn leven is, kunnen we er niet omheen. Het heeft de kijk op z’n leven bepaald en is van invloed op zijn doen en laten vandaag de dag. “Als 14-jarig jochie was ik al actief binnen het CJV. Dat is een interkerkelijke jongerenvereniging welke in die tijd ieder dorp wel had. Je leerde daar spelenderwijs besturen. Ik was ongeveer 24 jaren oud toen ik voor het eerst op de tribune in de raadszaal van Voorst plaatsnam.”

Landelijke politiek

Naast het afdelingsvoorzitterschap trad Arend toe tot het landelijk partijbestuur. “Wat ik daar heb geleerd, daar kan geen opleiding tegenaan!” Arend Jansen liet zijn gedrevenheid gelden en was iemand om rekening mee te houden. Zijn achtergrond was daarbij van grote waarde, want hij sprak de taal van het volk. “We kregen ooit toenmalig lijsttrekker Eelco Brinkman op bezoek. Hij had geen idee hoe mensen leefden en volgde ook niet het denkbeeld van het CDA. Ik vertelde hem ‘het CDA is niet de randstad, maar het platteland! Dáár ga je de aanhang van het CDA vinden!”

Raadslid met een eigen koers

Er ontstond groei in de partij toen Arend de scepter zwaaide, hij verzamelde vele mensen om zich heen, maar drie jaren geleden werd het hem onmogelijk gemaakt om zich voor de nieuwe periode en het CDA in te spannen. Op 21 maart 2018 konden de burgers van de gemeente Voorst stemmen op zijn eigen partij Lijst Arend. Het werd een succes! Arend Jansen veroverde, samen met zijn rechterhand Christy van Duijvenboden, 650 stemmen en had daarmee zijn eigen zetel in de gemeenteraad van Voorst.

De mens Arend

Hoewel gekleurd door de vele jaren in de politiek, is Arend vooral trouw gebleven aan zichzelf en z’n gedachtengoed. “Ik ben in eerste plaats een volksvertegenwoordiger, geïnspireerd door de uitgangspunten van het CDA.” Menig schaterlach om prachtige anekdotes wisselen zich af met gebalde vuisten op de armleuningen van de stoel. Het gaat dan vooral over het onrecht dat mensen wordt aangedaan. Mensenmens Arend, die een van de eerste chauffeurs op de buurtbus van Klarenbeek was, de landelijke media haalde toen hij opkwam voor de belangen van één enkele bewoonster in de gemeente, heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel.

“De burger wordt niet gehoord!”

“Ik kan er niet tegen als de mensen worden vermalen door de overheid. Neem de toeslagenaffaire; hoe lang heb ik niet gezegd dat de fraudebestrijding voorop staat. Toen ze het geld roofden bij de mensen, wisten ze iedereen te vinden. Nu ze het terug moeten geven, duur het zó lang. Dat geloof ik niet!” Een andere zaak die zich al jaren voortsleept is het gas in Groningen. “Het is aangetoond dat de schades ontstaan door gas, maar de overheid roept het tegendeel. Dat is haast overheidsmaffia! Het gaat erom; de burger wordt niet gehoord en platgewalst. De overheid is echter ten dienste van ons! De politici vergeten dat, die denken dat het om hun gaat.”

Naar elkaar omkijken

Arend Jansen is trots op zijn gemeente Voorst én Twello. “Gemeente Voorst is van huis uit een samenleving die altijd naar elkaar heeft omgekeken, waar je trots op kan zijn. Twello heb ik wel eens het Bloemendaal aan de IJssel genoemd. We hebben een rijke gemeente. Maar jongeren moeten hier ook kunnen blijven, we moeten woningen bouwen die betaalbaar zijn. Jan Modaal is niet in staat om een woning te kopen, maar komt ook niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. Je zal hier wat moeten veranderen!”

Het leven als universiteit

“In het dagelijkse leven heb ik moeite om te zeggen wat ik op m’n hart heb, ik ben bang voor conflicten. Daarbij ben ik iemand die 80% op gevoel doet, want ik ben geen rationalist. Het leven is mijn universiteit, de praktijk van alledag. Die vormen je en dan ontwikkel je een antenne die af en toe zegt; ik voel wat andere mensen niet zien. Maar ik wil dienstbaar zijn voor de maatschappij. Mijn streven is om iedere ochtend bezig te zijn met de politiek en in de middag ontspannen in de tuin en bij de kippen aan de Vermeersweg. Dan krijg ik de mooiste ideeën; over het leven, over de politiek, daar ontstaan de moties en amendementen.”

woensdag 24 februari 2021

Deel dit bericht