Voormalige polikliniek binnenkort onderdak voor 50 minderjarige vluchtelingen?

Terwolde- De gemeente Voorst heeft vergevorderde plannen om in de voormalige polikliniek flebologie, direct gelegen naast ‘Huize de Kaa’, 50 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV’s) op te vangen. Dit als onderdeel van ‘de opdracht’ voor de gemeente Voorst om in totaal 156 vluchtelingen te huisvesten. Door Jos Bosch

Het is wethouder Peter Wormskamp die op woensdagmiddag 28 augustus persoonlijk op bezoek gaat bij de direct omwonenden van het pand Kadijk 7A in Terwolde. Hij wil de bewoners persoonlijk vertellen over de plannen van de gemeente Voorst, om binnen afzienbare tijd 50 minderjarige vluchtelingen op te vangen in het al langere tijd leegstaande pand. Eveneens zijn de dorpsbelangenverenigingen van Terwolde, De Vecht en Nijbroek telefonisch geïnformeerd door de wethouder.

Informatiebijeenkomst 4 september
De omwonenden op grotere afstand ontvangen een per koerier bezorgde brief met dezelfde inhoud v.w.b. de plannen. Ook worden de omwonenden uitgenodigd om zich in te schrijven voor een informatiebijeenkomst in het gemeentehuis op woensdag 4 september, de dag waarop deze krant verschijnt.

Onrust over plaatsingen
Het is al langere tijd onrustig in de gemeente Voorst waar het de plaatsing van vluchtelingen betreft. Zo is vorig jaar ook al gekeken naar deze locatie, maar dan inclusief het aangrenzende woonhuis op Kadijk 7. Die plannen zijn uiteindelijk afgeblazen en het woonhuis, dat toen al in de verkoop stond, is inmiddels verkocht.

Een bedrijfshal op bedrijventerrein Engelenburg was het volgende plan, waarbij de ondernemers op dat terrein onaangenaam werden verrast omdat er voorafgaande aan de plannen geen enkele mededeling was gedaan. Bij toeval werden ze geïnformeerd waarna de ondernemers door aankoop van de hal de voorgenomen plannen barricadeerden.

Stappenplan
De ontwikkelingen rondom de bedrijfshal zorgden ervoor, dat er door college en gemeenteraad afspraken werden gemaakt over de te volgen procedures omtrent onderzoek en toewijzing van opvang. Een stappenplan, een openbaar document dat voor iedere inwoner is in te zien, geeft aan welke wegen worden bewandeld vanaf het moment dat er een pand op het oog is.

Dit stappenplan is in de aanloop naar het pand Kadijk ook in gang gezet en punt voor punt behandeld. Maar nu het in de praktijk is gebracht en de gemeente Voorst nog veel meer vluchtelingen moet herbergen, zou het de raad en het college sieren om dit plan nog eens goed onder de loep te nemen. Veel aanwonenden en andere betrokkenen voelen zich zwaar tekort gedaan, voelen zich overvallen en ervaren de handelswijze van de gemeente als geheimzinnig, stiekem en als verraad richting de omwonenden.

Onderzoek en vergadering
Een definitief besluit is er nog niet genomen. Nu omwonenden zijn geïnformeerd en er een informatieavond is georganiseerd, kan er worden gesproken met mensen van het COA en de gemeente. Vragen stellen, informatie ophalen en delen en ook verder overleg met elkaar. Na het communicatietraject komt het college met een raadsvoorstel voor een aanwijzingsbesluit dat in een openbare vergadering wordt genomen.

De omwonenden hebben de wens kenbaar gemaakt om nog niet met de pers te praten. Zij willen zich eerst organiseren en verder laten informeren. Die mening respecteren wij uiteraard en daarom geven wij hierover ook geen informatie.

woensdag 4 september 2024

Deel dit bericht