Voorzitter Vereniging De Hollandsche Molen ‘op missie’ in Terwolde

‘Prachtig dat molen de Ooievaar middenin de samenleving komt te staan!’ Hij heeft zichzelf een missie opgelegd en zal er, na een bezoek aan Terwolde, nog 95 hebben te gaan. Nico Papineau Salm, voorzitter van vereniging De Hollandsche Molen, gaat fietsend en per trein door heel Nederland om gedurende de komende drie jaren in totaal honderd molens te bezoeken. Dit in het kader van het 100-jarig bestaan van de vereniging in 2023. Zaterdag 25 juli werd hij gastvrij onthaald door bestuur en vrijwilligers van molen de Ooievaar.

Vereniging De Hollandsche Molen

De vereniging zet zich sinds 1923 in voor het voortbestaan, malend en draaiend houden van de wind- en watermolens in Nederland. Om deze doelen te bereiken is De Hollandsche Molen actief voor iedereen die in molens is geïnteresseerd, voor moleneigenaren en molenprofessionals. De vereniging brengt de molen en het molenbehoud voortdurend onder de aandacht van de samenleving. Dat kan ook gaan over techniek, onderhoud, restauratie, inrichting, subsidies als ook het molenaarsexamen. (bron: website De Hollandsche Molen)

De missie van de voorzitter

Persoonlijk contact met de mensen in het veld is heel belangrijk. Zij zijn immers het fundament van het molenbehoud in ons land. De voorzitter wil van de vrijwilligers horen wat de molen voor hen betekent, maar ook voor de plaatselijke bevolking. In Groningen kan bijvoorbeeld de beleving totaal anders zijn dan in Gelderland. ‘Wat gaat goed bij het draaiende houden van de molen en wat kan er beter?’ Eén van de vele vragen waarover Nico Papineau Salm sprak met de aanwezige bestuursleden en vrijwilligers.

‘Peddelen en treinen’

Aan de voorzitter allereerst de vraag, waarom hij ervoor kiest om uitsluitend gebruik te maken van de fiets en de trein. “Ik zat vroeger in de politiek van Noord Holland en was een fan van het openbaar vervoer. Daarbij liep ik tegen zaken aan die niet zo goed liepen. Er waren geen goede fietspaden, je mocht niet met de fiets in de trein, etc.” Daarin is de afgelopen decennia veel geïnvesteerd en heel veel veranderd, waar deze sportieveling ook erg blij mee is. “Ik vind het heerlijk om zo te reizen en het is duurzaam. Het kost je meer tijd, je moet soms vaak overstappen maar het lukt altijd. Dat is ook mijn uitdaging.”

De jeugd heeft toekomstige molenaars

Het vak van molenaar is een waardevol ambacht, waarin ook veel wordt geïnvesteerd. Ook bij molen de Ooievaar in Terwolde worden een aantal enthousiaste mensen opgeleid. Daarnaast zijn er altijd gediplomeerde molenaars aanwezig wanneer de wieken op De Wiek draaien. Was het voorheen zo, dat de jeugd pas vanaf 16-jarige leeftijd aan de opleiding mocht beginnen, is die leeftijdsgrens naar veertien bijgesteld. “Als je jongeren niet de kans biedt, raak je ze kwijt” aldus Nico. Er zijn zelfs 13-jarigen bekend die vol enthousiasme staan te springen om het ambacht eigen te maken en daarin al begeleiding krijgen.

Molen de Ooievaar middenin de samenleving

Nico Papineau Salm vindt het prachtig dat de Terwoldse molen middenin de samenleving komt te staan. “Vroeger had je de molen en de norse molenaar. Wilde je een keertje komen kijken, dan liever niet want je was als bezoeker lastig. Je ziet steeds meer, dat de molen een onderdeel is van de gemeenschap, waar activiteiten plaatsvinden”. De voorzitter mist in Gelderland nog wel de aansluiting bij de provincie en streeft ernaar, dat er een verbinding gaat ontstaan middels bijvoorbeeld een molenconsulent vanuit de provincie. Een persoon die ook belast is met cultureel erfgoed, monumenten en overig en de molens als neventaak op zich neemt. Een tip heeft hij ook voor het bestuur van de Ooievaar; “zorg ook dat je aansluit bij sociaal culturele gebeurtenissen in de gemeente. Dat je daardoor ook vrijwilligers bij elkaar kan vinden en dat je een onderdeel van de samenleving bent.”

Meer dan malen alleen

Het bestuur van molen de Ooievaar probeert de samenleving ook steeds meer naar de molen toe te trekken door activiteiten. Uiteraard moet er worden geproduceerd, de molen moet draaien maar het malen is niet meer het hoofddoel. “De molen moet z’n ding doen en we hebben eigen producten, maar het is nu ook een educatief verhaal” aldus het bestuur. Er worden rondleidingen gegeven op de zaterdagen, er kan brood worden gekocht, prachtige cadeauartikelen prijken op de toonbank en de molen is ook geschikt voor kleinschalige bijeenkomsten.

De handen ineen slaan

Vooralsnog kunnen er geen grootse activiteiten plaatsvinden, maar de molen is op de zaterdagen van 10.00 tot 15.00 uur weer opengesteld voor beleving, bezichtiging én inkopen doen in het molenwinkeltje. Daarmee kan ook weer worden gekeken naar de samenwerkingen in het dorp. Het zou goed zijn om de ondernemers, verenigingen en vele particuliere initiatieven op de maalsteen te leggen en er samen smaakvolle ingrediënten van te maken voor de toekomst.

woensdag 29 juli 2020

Deel dit bericht