Levensrechte ruimtereis in SpaceBuzz maakt grote indruk op leerlingen Martinusschool

Twello- De ongeveer 115 leerlingen van de groepen 7 en 8 van Basisschool Martinus Twello mogen zich sinds donderdag echte ‘astronauten’ noemen. Zij genoten, verdeeld over kleine groepjes, vol verwondering en verbazing van hun ruimtereis aan boord van SpaceBuzz 01. Door Rudi Hofman

Dit ruim vijftien meter lange raketvoertuig, dat beschikt over de nieuwste virtual reality en augmented reality (toegevoegde werkelijkheid, red.) technologieën, kwam ’s ochtends voorrijden en trok meteen de aandacht van alles en iedereen in de Martinussschool.

Ambassadeurs
Hoewel leerlingen van alle groepen het ruimteschip mochten bekijken en vragen stellen aan de chauffeur van de vrachtwagen, bleef het betreden van de SpazeBuzz en maken van een spectaculaire ruimtereis voorbehouden aan de twee oudste groepen. Volgens begeleidster Mandy van Heyningen is de doelgroep groep 7, omdat die kinderen de ideale leeftijd hebben om van het aangeboden programma te leren: “Ons doel is zoveel mogelijk kinderen ambassadeurs van de aarde te maken en ze te laten zien hoe mooi en kwetsbaar onze planeet is.”

Martinusschool-directeur Carla Woudstra legde uit dat de groepen 7 en 8 beide bezig zijn met het project ‘Het Heelal’ en dat er daarom voor was gekozen om ook achtstegroepers de unieke kans te bieden het SpaceBuzz-avontuur te beleven. Zij maakten daar gretig gebruik van.

Noa (12) en Isa (11) uit groep 8 waren twee van de gelukkigen die zich in het door André Kuipers bestuurde raketvoertuig lieten meevoeren op een indrukwekkende reis door de ruimte. Beide meiden hadden vooraf geen idee hoe het er in de SpaceBuzz zou uitzien. “Maar ik was wel heel benieuwd. Het was best bijzonder met die stoelen en VR-brillen”, zei Noa.

Bliksemflitsen
Isa vond het heel mooi om de aarde vanuit de ruimte te zien. “Je zag ook allemaal kleine bliksemflitsen.” Dat de stoelen in de SpaceBuzz tijdens de reis meebewogen, was ook een bijzondere ervaring. Noa was met name onder de indruk van het prachtige Noorderlicht: “Dat was echt heel bijzonder.”

De leerlingen van de groepen 7 en 8 waren al voor de komst van de SpaceBuzz bezig met Het Heelal en kregen onder meer les over het leven van een astronaut. “We moesten bijvoorbeeld een handstand maken en op de kop een stukje brood eten. Dit lukte bij de meesten wel”, aldus Noa. De komende weken volgen er meer lessen en opdrachten zoals het op een grote plaat maken van ons zonnestelsel, waarbij de planeten op de (in verhouding) juiste afstand van elkaar komen te staan.

André Kuipers gaf de jonge astronauten aan boord van de SpaceBuzz een aantal wijze lessen mee. De belangrijkste les was dat we met ons allen zuinig met de aarde moeten omspringen en de dampkring (of atmosfeer) niet in gevaar moeten brengen. Deze relatief dunne deken van lucht om de planeet maakt het leven op aarde mogelijk. Zij zorgt ervoor dat het niet te warm en te koud wordt. De dampkring bevat onder meer veel zuurstof.

Aanvullend
Dat het is gelukt de SpaceBuzz 01 - er is inmiddels een tweede exemplaar - naar haar school te halen, vervulde de directeur met trots: “Het was geweldig. De kinderen waren ook heel erg onder de indruk. Enkelen vonden het te eng en zetten hun VR-bril af. Ik vind dit heel aanvullend op het onderwijs, omdat het thema zo heel mooi tot leven komt. En hoe gaaf is het dat de SpaceBuzz, die bijvoorbeeld ook in Parijs en Italië heeft gestaan, nu bij ons in Twello stond?”

Sensationeel
Iemand die zich op deze mistige donderdagochtend de kans op een virtuele ruimtereis ook niet liet ontgaan, was conciërge Evertjan: “Ik was een van de eerste proefkonijnen en het was sensationeel!”

Noa en Isa kunnen, zo zeggen zij, alle basisscholen in Nederland het reserveren van de SpaceBuzz van harte aanbevelen. Scholen moeten wel rekening houden met een lange wachttijd. De Martinusschool had al eind 2021 een aanvraag ingediend…

Kijk voor meer informatie op: https://www.spacebuzz.nl/

woensdag 1 februari 2023

Deel dit bericht